Jornada de formació: Quina eina necessitem?

La desaparició, la burocratització i la pèrdua de credibilitat dels antics referents polítics i sindicals del moviment obrer no ha donat pas a nous amb la capil·laritat social i la implantació que van arribar a tenir els vells. El problema de l’organització no està pas resolt i uns dels debats clàssics entre el qui tenim l’empeny de transformar la societat. Per això, l’Escola Anticapitalista dediquem una sessió a repassar col·lectivament experiències recents i repensar el tema en l’actual conjuntura.

Dissabte, 19 de Novembre, de 11:00 a 17:00 al Ateneu Rebel

quina-eina

  • El PT brasiler: de la lluita de classes al neoliberalisme
    El ‘cop parlamentari’ contra Dilma i l’evidència del col·lapse del model de distribució de la renta basat en l’explotació de les commodities a tota Amèrica Llatina són un bon moment per tornar críticament sobre l’experiència del Partit dels Treballadors. Com una organització construïda per la classe treballadora dins una dinàmica de forta mobilització social i vaguista contra la dictadura brasilera ha acabat fent una gestió amable del capitalisme amb aliances amb la burgesia?
  • Temps de laboratori: experiències de recomposició a l’esquerra europea
    Des de la derrota del cicle de lluites dels 60-70 i la imposició de l’agenda neoliberal l’esquerra ha viscut diferents processos d’experimentació per tractar de construir un espai polític a l’esquerra del socialiberalisme dels Partits Socialistes, totalment integrats al sistema, i les forces que van acceptar ser-ne subalternes. Experiències diverses com Rifondazione Comunista a Itàlia, Syriza a Grècia, el Bloco de Esquerda portugués, a França el NPA o Die Linke a Alemanya… Un bagatge acumulat d’on extreure lliçons dels encerts i, sobretot, d’alguns estrepitosos fracassos.
  • Aquí i ara: el nou subjecte polític català
    El moment polític i social després del tancament del cicle electoral ens interroga sobre quin tipus d’instrument polític és necessari per evitar una clausura de la crisi de règim per dalt. Hi ha més preguntes que respostes: quin tipus de referents organitzatius necessita el “bloc del canvi”? Quines estructures? Quin programa? Quina relació entre Podem o les candidatures municipalistes i els moviments socials i el sindicalisme? Com organitzar a Catalunya l’espai polític dels ‘Comuns’?

 

Us esperem!!! Us podeu inscriure al mail: inscripcions@escolanticapitalista.org

Ateneu Rebel, Carrer de la Font Honrada, 32, 08004 Barcelona