Jornada Formativa: Marxisme i Estat

El proper 6 de febrer l’Escola Anticapitalsta fa una nova proposta de jornada formativa. Aquesta vegada la sessió es dedicarà a la reflexió des del marxisme sobre l’estat. Com sempre s’intenta que sigui una temàtica lligada a les tasques actuals dels qui lluiten per canviar el món. La crisi econòmica mundial i del règim del 78, les diverses respostes populars i les oportunitats per la transformació social que suposa han tornat a posar sobre la taula el debat estratègic.

marxime i estat

L’anàlisi de les funcions i la naturalesa de l’Estat i les propostes de com s’ha de relacionar “el moviment real per superar l’actual estat de les coses” és un element central d’aquest debat estratègic. La sessió s’estructura en tres blocs:

11 a 13h.

Què és l’estat? Introducció teòrica el paper de l’estat com a institució fonamental per a la gènesi, la reproducció i la salvaguarda de la manera de producció capitalista i com a instrument clau de l’exercici del poder de la burgesia.

13:15 a 14:45h.

Com transformar-lo? Què fem amb l’estat? Quin tipus d’acció política impulsar dins i fora l’estat? Repàs de les diferents apostes estratègiques que han defensat (i defensen) les diferents corrents del moviment que giren al voltant de tres idees fonamentals: la reforma, la destrucció o superació i la desconnexió.

14:45 a 15:45

Dinar comunitari

15:45 a 17:30h.

Quin estat? Una reflexió sobre els elements més problemàtics de la transició al socialisme, des del punt de vista de la teoria de l’estat i des d’una posició revolucionària. Com construir un nou estat amb les runes materials i ideològiques d’un model d’estat fet per servir als poderosos? Com evitar les inèrcies burocràcies? Com articular una veritable democràcia?

Us esperem!!! Us podeu inscriure al mail: inscripcions@escolanticapitalista.org